Pole trapezu
krzysiek: W trapezie ABCD, AB || CD, poprowadzono przekątne, które przecięły się w punkcie P. Pola
trójkątów ABP i BCP są odpowiednio równe 75 i 15. Oblicz pole trapezu ABCD
9 cze 17:12
Eta:

k>0 skala podobieństwa trójkątów ABP i CPD
S
3=S
4 i S
3= k*S
2 i S
1= k
2*S
2
| | S3 | |
to S1= k*k*S2 ⇒ 75= k*15 ⇒ k=5 , zatem S2= |
| = 3 |
| | 5 | |
P(tr)=(k+1)
2*P
2= (5+1)
2*3= 108 [j
2]
sprawdzenie P(tr)= S
1+S
2+S
3+S
4= 75+3+15+15= 108
9 cze 17:26
krzysiek: Dzięki za odpowiedź
9 cze 21:51