Geometria analityczna
Karolina: Wiadomo, że A=(−1,4), B=(2,4) i D=(−1,−2). Znajdź równanie prostej, w której zawiera się
przekątna AC prostokąta ABCD i określ jej współczynnik kierunkowy.
9 cze 16:31
Eta:

Można z wektorów
lub:
| | 2−1 | | 4−2 | | 1 | |
S( |
| , |
| ) =S( |
| , 1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | yS−yA | |
wsp.kierunkowy prostej AC : aAC= |
| =........... |
| | xS−xA | |
równanie AC: y= a
AC(x−x
A)+y
A
y=............
9 cze 16:41
Karolina: dziękuję
9 cze 16:42
bezendu:

−a+b=4 /(−1)
2a+b=−2
a−b=−4
2a+b=−2
3a=−6
a=−2
−2−b=−4
−b=−2
b=2
y=−2x+2
współczynnik kierunkowy a=−2
9 cze 16:44
bezendu: Zanim pisałem nie było Twojego postu
Eta
9 cze 16:45
Eta:
9 cze 16:46
Karolina: Przepraszam, ale skąd wzięło się w 2a+b=−2 <− −2 ?
9 cze 16:58
bezendu:
a to się wzięło stąd
y=ax+b punkt C=(2,−2)
2a+b=−2 jaśniej
9 cze 17:03
Karolina: dobra, rozumiem! dziękuję!
9 cze 17:05