Geometria analityczna
Karolina: Punkt C=(1,−3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne pozostałych
wierzchołków trójkąta, wiedząc, że należą one do prostej o równaniu y= −x+4.
9 cze 16:30
Eta:

Jeden ze sposobów:
p⊥k
k: y= −x+4 to p: y=(x−x
c)+y
C ⇒ p: y= x −4
S: y= −x+4
y= x−4
−−−−−−−
2y=0 ⇒ y=0 to x= 4
S(4,0)
| | |AB|√3 | |
h=|CS|= √(4−1)2+(0+3)2= 3√2 i h= |
| ⇒ |AB|= 2√6 |
| | 2 | |
|AB|= |AC|= r −−okręgu o środku w punkcie C
o; (x−1)
2+(y+3)
2= (2
√6)
2 i prosta k: y= −x+4
Rozwiązując ten układ równań otrzymasz współrzędne punktów A i B
y= −x+4
(x−1)
2+(7−x)
2= 24
2x
2−16x+26=0
x
2−8x+13=0 dokończ...........
9 cze 17:49