Twierdzenie sinusów i cosinusów
pedro: 1.W trójkącie ABC są dane AC= 2, CB= 4 , ∢BAC = 30°. Oblicz długość trzeciego boku tego
trójkąta oraz promień okręgu opisanego
2. W trójkącie dane są długości boków 6dm, 4dm, 50 cm. Roztrzygnij, czy jest to trójkąt
ostrokątny czy rozwartykątny (samo słownie to za malo)
dzięki za pomoc
9 cze 15:36
wredulus_pospolitus:
1. tw. cosinusów
9 cze 15:50
wredulus_pospolitus:
2. zamień na jednakowe jednostki
'oszacuj' wartość cosinusa dla każdego z kątów (tw. cosinusów)
9 cze 15:51
Mila:

z tw. sinusów:
2R=8
R=4 − dł. promienia okręgu opisanego na ΔABC
W ΔADC:
| | AD | | √3 | |
cos 30= |
| ⇔AD=2*cos30=2* |
| ⇔|AD|=√3 |
| | 2 | | 2 | |
W Δ CDB:
4
2=1
2+DB
2
15=DB
2
|DB|=
√15
|AB|=
√3+
√15
9 cze 23:21
Mila:

zadanie 2.
W trójkącie dane są długości boków 6dm, 4dm, 50 cm. Roztrzygnij, czy jest to trójkąt
ostrokątny czy rozwartokątny.
6dm,4dm, 5dm
Jeżeli trójkąt jest rozwartokątny to cos|∡ACB|<0
( naprzeciw najdłuższego boku leży największy kąt)
Z tw. cosinusów:
6
2=4
2+5
2−2*4*5 cosγ ⇔
36=16+25−80cosγ
36=41−80cosγ
−5=−80cosγ
| | 5 | |
cosγ= |
| >0 zatem ΔABC jest ostrokątny |
| | 80 | |
9 cze 23:31
Eta:
a2+b2=c2 −−− trójkąt prostokątny
a2+b2>c2 −−− trójkąt ostrokątny
a2+b2< c2 −−− trójkąt rozwartokątny
a=4, b= 5 , c= 6
42+52= 16+25= 41 , c2=62=36
zatem a2+b2>c2 −−− trójkąt jest ostrokątny
9 cze 23:57
pedro: dzięki wszystkim za pomoc
10 cze 07:32
Mila:
10 cze 17:56