macierze
Martyna: jak rozwiązać takie równanie macierzowe?
(3X − |2 3| |4 5|)
T= |0 −1|
|−1 0| |1 −3| |2 3|
Nie wiem co zrobić z tym 3X. Proszę o pomoc
9 cze 15:23
asdf: ja bym to zrobił tak:
3X − A*B
T = C
3X = C + A*B
T
obliczysz sobie A * B
T, niech to bedzie macierz D
3X = C + D
obliczysz macierz C + D = E
3X = E
X − macierz ktora powstanie na końcu
9 cze 15:33
Vizer: Wymnóż te dwie macierze w nawiasie i zastosuj jedną z własności transponowania macierzy :
(A + B)T = AT + BT
9 cze 15:34
Vizer:
Wydaje mi się, że wszystko to co w nawiasie jest transponowane, przynajmniej tak wynika z
zapisu.
9 cze 15:35
asdf: a no tak

Nie zauważyłem nawiasów
9 cze 15:37