Boki trojkata maja dlugosci 2 3 4
janu: Boki trojkata maja dlugosci 2 3 4. Jaka dlugosc ma wysokosc tego trojkata opuszczona na
najdluzszy bok?
9 cze 15:16
bezendu:
układzik równań do Ciebie do rozwiązania
x2+h2=4
(4−x)2+h2=9
9 cze 15:19
janu: a jakis inny sposob?
9 cze 15:31
bezendu: nie mam pomysłu na inne rozwiązanie

to jest chyba najszybsze
9 cze 16:06
Eta:

Jeżeli już koniecznie chcesz ( trudniejsze rozwiązanie)
z tw. cosinusów
| | 22+42−32 | | 11 | |
cosα= |
| = |
| |
| | 2*2*4 | | 16 | |
| | 3√15 | |
sinα= √1−cos2α=....... = |
| |
| | 16 | |
| | 4*h | | 2*4 | |
P= |
| = |
| *sinα ⇒ 4h= 8sinα ⇒ h=2sinα=........ |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 16:15
pigor: ..., lub z porównania "zwykłego" wzoru z
wzorem Herona : p=
12(2+3+4)=
92, to
12*4*h =
√92(92−2)(92−3)(92−4) ⇔
⇔ 2h = 3
√12*52*32*12 ⇔ 2h=
34√15 ⇔
h= 38√15.
9 cze 18:09
Eta:
9 cze 18:10