związki miedzy funkcjami trygonometrycznymi
maga1212: oblicz cos α, wiedząc, że α jest katem ostrym oraz spełniony jest warunek cosα = tgα. Podaj
przybliżoną miarę kąta
9 cze 15:15
m: cos
2α=sinα
podstawiasz to do jednynki trygonometrycznej i powinno wyjść
9 cze 15:25
maga1212: (cosα2)2 +cosα2=1
cosα4 +cosα2=1
co dalej ?
9 cze 15:30
m: cosα oznaczamy jako t, powstaje równanie:
t2+t−1=0
9 cze 15:34
maga1212: powstanie nam równanie kwadratowe i liczyć Δ, czy co ?
9 cze 15:35
m: Δ=5
więc t=−3 lub t=2
a skoro cosα należy do I ćwiartki to odrzucamy −3
zostaje cosα=2, a reszte można odczytać z tablic
9 cze 15:36
maga1212: w odpowiedziach cosα=√√5−1/2
9 cze 15:41
wredulus_pospolitus:
m ... t=−3 i t=2 −> czyli cos
2x = 2
9 cze 15:48
wredulus_pospolitus:
maga ... cos2x=sinx (<− sinx≥0)
czyli:
sin2x + cos2x = 1 <=> sin2x+sinx=1 <=> (t=sinx ; t≥0) t2+t−1 = 0 <=> Δ = ... , t1=...
t2=...
9 cze 15:49
maga1212: nie wyjdzie z Δ i pierwiastków
9 cze 15:51
maga1212: cos αw przybliżeniu 38 stopni w kluczu odp
9 cze 15:53
maga1212: help me !
9 cze 15:54
wredulus_pospolitus:
jak nie wyjdzie ... pokaż jak liczysz deltę
9 cze 15:55
maga1212: Δ= b2 −4ac= 12−4*(−1)*1=5
pierwiastek z 5 rowna sie Δ
9 cze 15:58
wredulus_pospolitus:
dobrze
ale jak już to Δ=5
czyli √Δ = √5
no i obliczasz t1 i t2
9 cze 15:59
maga1212: nie wyjdzie √√5−1/2
9 cze 16:00
maga1212: t1=−1−√√5/2
t2=1−√√5/2
wychodzi jakis koszmar !
9 cze 16:03
Eta:
dla kąta ostrego sinα>0 i cosα>0
sin
2α+sinα−1=0
| | −1+√5 | | −1−√5 | |
sinα= |
| v sinα= |
| <0 −−− odrzucamy |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 16:07
maga1212: dzięki Eta 1 w koncu wyszło !
9 cze 16:11
maga1212: Dziękuję wszystkim kto co dał od siebie !
9 cze 16:17