matematykaszkolna.pl
okrąg w ukłądzie wspólrzędnych mari: napisz rownanie okregu o promineiu r=5 przechodzącego pzrez pkt A(−3,5) B(−3,−1) wyznacz jegi punkty przecięcia z osiami ukłądu wspólrzędnych pilne, proszę o pomoc
9 cze 15:04
bezendu: już piszę więc to będzie tak: https://matematykaszkolna.pl/strona/1468.html
9 cze 15:05
mari: to wiem, ale jak wyznaczyc punkty przecięcia, rysunek mi nie wycodziemotka
9 cze 15:07
bezendu: a po co Ci rysunek to można zrobić bez rysunku...
9 cze 15:08
mari: rownanie okregu mam, chodzi mi owyznaczeniu ounktow pzreiecia, jak to zrobic...
9 cze 15:10
5-latek : jesli wyznaczyles rownanie okregu to narysuj go w ukladzie wspolrzednym (naprawde wazne sa rysunki ) . Bedziesz widzial czy prawidlowo wyznaczyles punkty przeciecia tego okregu z osiami ukladu wspolrzednych 1. Ogolnie rownanie okregu wyglada tak (x−xs)2+(y−ys)2=r2 .Skoro masz wyznaczone rownanie okregu to masz wspolrzedne srodka okregu xsi ys. 2 Punkt przeciecia sie z osia OX ma wspolrzedne (x,0) wiec do swojego rownania okregu za y podstaw 0 i i wylicz x. Pewnie wyjda 2 punkty przeciecia i beda mialy one wspolrzedne (x1,0) i (x2,0) 3 Punkt przeciecia sie z osia OY ma wsolrzedne (0,y) zrob to samo tylko do swojego rownania okregu za x wstw 0 i wylicz y i podaj wspolrzedne punktow przeciecia . Tyle emotka
9 cze 23:40