dlugosc promienia okregu
raka: Oblicz dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie o bokach dlugosci 5,8,10.
jak to zrobic?
9 cze 14:52
bezendu:
podstawić do wzoru i policzyć

chyba tak najprościej
9 cze 14:58
bolec: R = abc/4p ?
9 cze 14:58
Eta:
pole np: ze wzoru Herona
| | a+b+c | |
P= √p(p−a)(p−b)(p−c) , p= |
| |
| | 2 | |
9 cze 14:59
bolec: dziekuje
9 cze 14:59
bezendu:
widzisz nawet wzór znasz więc w czym problem ?
9 cze 14:59
Eta:
2 sposób
| | b2+c2−a2 | |
Ze wzoru cosinusów : cosα= |
| |
| | 2bc | |
i sinα=
√1−cos2α=...
| | a | |
i ze wzoru sinusów : 2R= |
| =...... |
| | sinα | |
9 cze 15:02
bezendu: piękny sposób

tylko trzeba znać te twierdzenia
9 cze 15:03