napisz równanie prostej AB
celina: wspólrzedne punktów A (1,2) B (2,−4)
9 cze 14:35
Eta:
| | yB−yA | |
wsp. kierunkowy aAB= |
| = .....=−6 |
| | xB−xA | |
AB: y= −6(x−x
A)+y
A
y=........... dokończ
9 cze 14:39
Saizou : albo układzik równań
2=a+b
−4=2a+b
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmując stronami
6=−a
a=−6
2=−6+b
b=8
y=−6x+8
9 cze 14:41
Eta:
Wrrrr ... jak widzę "układzik"
9 cze 14:42
Saizou : ogólnie też stosuję wzór na współczynnik kierunkowy
9 cze 14:44
bezendu:
(x
2−x
1)(y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
(2−1)(y−2)=(−4−2)(x−1)
y−2=−6x+6
y=−6x+2
tu układziku nie mamy
9 cze 14:45
Vizer:
Eta teraz się denerwuje prawie jak kiedyś
Gustlik
9 cze 14:45
Saizou : bezendu a punkt przecięcia z osią y to nie (0;8)
9 cze 14:47
bezendu: Eta złość piękności szkodzi
9 cze 14:47
bezendu: a no tak
y=−6x+8
dzięki że zauważyłeś
9 cze 14:48
Eta:
9 cze 14:55
celina: dziękuje
9 cze 15:02