Działania
KKKKKKKKKKKKKKKK: Wykonaj działania:
| | 4 | | x+2 | | 4 | | x+2 | | 4(x−3) | |
b) |
| − |
| −4= |
| − |
| = |
| =U{4−(x+2)−(4x |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | 4−x−2−4x+12 | | 14−5x | |
−12)}{x−3}= |
| = |
|
|
| | x−3 | | x−3 | |
| | −5x+14 | |
Wychodzi mi taki wynik a w odpowiedziach jest |
|
|
| | x−3 | |
Co jest nie tak?
9 cze 14:31
JAPON1A: w liczniku masz 4 − ( x +2 )− 4(x−3) = 4 −x − 2 − 4x + 12 = −5x + 14
9 cze 14:36
bezendu:
D=R\{3}
| 4−(x+2)−[4(x−3)] | | 4−x−2−4x+12 | | −5x+14 | |
| = |
| = |
| |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | |
9 cze 14:37
KKKKKKKKKKKKKKKK: nadal nie wiem o co chodzi.
9 cze 14:45
bezendu: to popatrz na mój post
9 cze 14:46
wredulus_pospolitus:
przecież −5x+14 to to samo co 14−5x
9 cze 14:47