okrąg i prosta
mari: ile punktow wspolnych ma prosta l: 3x +4y−12=0 z okregiem o równaniu (x+ 7)+( y−4)= 2 36
9 cze 13:59
mari: (x+ 7)2+( y−4)2 = 36
9 cze 14:00
bezendu:
9 cze 14:17
mari: ale jak wyliczyc ta prosta?
9 cze 14:24
bezendu:
3x+4y−12=0
4y=−3x+12 /4
9 cze 14:25
Eta:
S(−7,4) , r=6
jeżeli odległość S od prostej jest < r −−to prosta ma 2 punkty wspólne z okręgiem
| | |3*(−7)+4*4−12| | | 17 | | 2 | |
d= |
| = |
| = 3 |
| <r |
| | √32+42 | | 5 | | 5 | |
zatem............
9 cze 14:30
bezendu: Eta ale chyba sposób graficzny też jest dobry
9 cze 14:32
Eta:
Oczywiście,że tak
9 cze 14:36
bezendu: III sposób policzyć Δ, jeżeli
Δ<0 nie wspólnych punktów
Δ>0 dwa punkty wspólne
Δ=0 jeden punkt wspólny
do wyboru do koloru
9 cze 14:41