Podstawiam do L=2pir i wychodzą głupoty...
Łukasz: Na kwadracie opisano okrąg. Jeżeli okrąg ma długość pi/2, to pole kwadratu jest równe?
9 cze 13:58
Łukasz: Pomoże ktoś?
9 cze 14:16
wredulus_pospolitus:
1) obwód okręgu ... wzór
2) w takim razie ile wynosi promień tego okręgu

3) promień okręgu OPISANEGO na kwadracie = połowie przekątnej kwadratu (rysunek się kłania)
4) w takim razie bok kwadratu wynosi ....
5) w takim razie pole kwadratu wynosi ...
9 cze 14:28
Eta:

2r= d −−− długość przekątnej kwadratu
| | π | | 1 | | 1 | |
z treści zad. : 2πr= |
| ⇒ 2r= |
| ⇒ d= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P(kwadratu)= ........... dokończ
9 cze 14:47