zadanie ze zbiorów
jola: bardzo proszę o pomoc są zb.liczbowe A={x : x∊N ∧ x < 7} a zb.B liczb pierwszych mniejszych
od 20
a/ wypisz elementy zb. A i zb.B
b/ wyznacz A ∩ B , A−B
9 cze 13:55
bezendu:
A=(0,7)
B=(2,3,5,7,11,13,17,19)
resztę zrób sama
9 cze 14:00
asdf: A = {0,1,2,3,4,5,6}
B= {2,3,5,7,11,13,17,19}
9 cze 14:08
bezendu: poprawka do A =<0,7)
9 cze 14:10
asdf: nie mozesz tak zapisac..to skonczony zbior elementow, a to co zapisales jest nieskonczonym
zbiorem elementów (czyli ilosci w nim wystepujacych)
9 cze 15:09
asdf: po 2) zapis w nawiasach oznacza pary lub przedział, klamry sluza do podawania elementow
9 cze 15:10
Maja: mam 2 zadania do zrobienia czy możecie mi pomóc
zad1/
są 2 zb. A (−∞,1>∪<5,6>
B=(−2,5), N−zb.liczb naturalnych
wyznacz B⋀ N , B−N , A ∪ B ,B' , B' ∩ A
zad2/ podaj
a/największą liczę naturalna należącą do zb. A jeśli A ={x :x∊R ⋀ x ≤√ 13}
b/najmniejszą liczbę całkowitą ,która należy do przedziału (−6,10)
c/wszystkie liczby całkowite ,które spełniają koniunkcję nierówności x ≥ −2 1x<5
z góry dziękuję osobie która zechciałaby mi pomóc mimo tak póznej pory
9 cze 22:20
Kaja: B∩N={0, 1, 2, 3, 4}
B−N=(−2;0)∪(0;1)∪(1;2)∪(2;3)∪(3;4)∪(4;5)
A∪B=(−∞;6>
B'=(−∞, −2>∪<5, +∞)
B'∩A=(−∞, −2>∪<5, 6>
9 cze 22:24
krystek:

B∩N={....} wpisz
9 cze 22:24
krystek: od −2 popraw
9 cze 22:25
Kaja: 2. a) 3
b)−5
c) −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4
9 cze 22:25