algebra
dawid: Trivial, Vizer, Krzysiek moglibyście zerknąć na to zadanie? I powiedzieć jak należy jest
wykonać.
| 1 2 3 |
| 2 1 4 |
| 4 7 8 |
i trzeba dla niej wyznaczyć B rozpiętej przez jej w oraz k.
B − baza przest.
w − wiersze
k − kolumny
9 cze 13:21
dawid:
9 cze 13:53
dawid:
9 cze 14:52
dawid:
9 cze 16:34
dawid:
9 cze 18:13
dawid:
9 cze 19:45
dawid:
9 cze 20:12
dawid:
9 cze 22:38
bezendu:
9 cze 22:42
dawid:
9 cze 23:43
dawid:
10 cze 02:35
Nienor: Z tego co kojarzę to do tego się dopisywało po lewej macierz jednostkową i Gaussem zerowało się
co się da, co dokładnie się robiło później nie pamiętam.
10 cze 03:11
dawid: naprawdę nikt nie wie ?
10 cze 10:58
b.: ktoś pewnie wie, ale pytanie było do: Trivial, Vizer, Krzysiek
10 cze 14:26
dawid: bo oni zazwyczaj odpowiadali, dlatego tak napisałem
b. mógłbyś pomóc

?
10 cze 16:03
Vizer: Ja bym odpowiedział jakbym był odpowiednio kompetentny
10 cze 16:16
dawid: szkoda, że nie mam odpowiedzi − w sensie do każdego zadania, które robię
10 cze 16:59
dawid:
10 cze 18:14
dawid:
10 cze 19:09
dawid: Vizer, a rozumiesz może dobrze wyznaczniki

?
10 cze 19:47
Vizer:
Z liczeniem pewnie problemu nie będzie
10 cze 19:48
dawid: Wiedząc, że A i B to macierze 3 x 3 oraz det(A) = 4 i det(B) = 5
wylicz wyznacznik: det(AB), det(3A), det(2AB), det(A−1B)
10 cze 19:52
Vizer:
To z własności wyznacznika, że :
det(A * B) = detA * detB
10 cze 19:55
dawid: a masz może gdzieś pod ręką dowód takiej własności, albo chociaż napisane,
że coś takiego jest ? bo wtedy wydaje mi się za proste
10 cze 19:58
10 cze 20:00
dawid: ok, czyli:
det(AB) = 20
det(3A) = 12
det(2AB) = 40
10 cze 20:03
Trivial:
dawid, aby wyznaczyć bazę rozpiętą przez wiersze należy wyeliminować macierz Gaussem (do
możliwie jak najprostszej postaci). Z tej postaci odczytujemy bazę tworzącą przestrzeń
wierszową (RowSpace(A)).
A dla kolumn robimy to samo, tylko najpierw macierz transponujemy.
ColumnSpace(A) = RowSpace(AT)
10 cze 20:17
Vizer:
Czyli
Trivial jeśli rząd tej macierzy wyjdzie 3 to mamy 3 wierszowe wektory tworzące bazę?
Może czegoś się jeszcze nauczę z tej algebry
10 cze 20:25
dawid: Trivial, ale wyznaczyć bazę, czyli chyba jakieś liczby
10 cze 20:51
dawid: 
mógłbyś pokazać jak to należy zrobić ?
10 cze 21:02
Vizer:
Przekształć ją najpierw do postaci schodkowej, potem może pomyślimy
10 cze 21:07
dawid:
| 1 3 2 |
| 2 1 4 |
| 4 7 8 |
1) w2 : w2 − 2*w1
| 1 3 2 |
| 0 −5 0 |
| 4 7 8 |
2) w3 : w3 − 4*w1
| 1 3 2 |
| 0 −5 0 |
| 0 −5 0 |
3) w3 = w3 + w2
| 1 3 2 |
| 0 −5 0 |
| 0 0 0 |
i jak z tego odczytać ?
10 cze 21:07
dawid: mówisz masz
10 cze 21:07
Vizer:
W pierwszym wierszu przepisałeś inaczej niż na górze masz
10 cze 21:12
dawid: wiedziałem, że za łatwo poszło
10 cze 21:20
dawid:
| 1 2 3 |
| 2 1 4 |
| 4 7 8 |
w3 : w3 − 4*w1
| 1 2 3 |
| 2 1 4 |
| 0 −1 −4 |
w2 : w2 − 2*w1
| 1 2 3 |
| 0 −3 −2 |
| 0 −1 −4 |
w3 : w2 + 3*w3
| 1 2 3 |
| 0 −3 −2 |
| 0 0 −10 |
10 cze 21:27
Trivial:
Jeśli nie ma błędu w przekształceniu, to bazą przestrzeni wierszowej są wektory:
1 0 0
2, −3, 0
3 −2 −10
10 cze 21:38
dawid: no ale mamy podać bazę, więc nie wystarczy podać jednego ?
i jak to formalnie zapisać ?
10 cze 21:39
Trivial:
Vizer. Dla macierzy o rzędzie r mamy r−wymiarową bazę wierszową i r−wymiarową bazę
kolumnową.
Jeżeli macierz dodatkowo jest kwadratowa i r = n, to bazą przestrzeni zarówno wierszowej jak i
kolumnowej jest np. znana i lubiana sekwencja:
[1 0 0 ... 0]T
[0 1 0 ... 0]T
[0 0 1 ... 0]T
........
[0 0 0 ... 1]T
10 cze 21:42
Trivial: dawid, nie można podać jednego, bo te wektory nie są współliniowe. Czytając od prawej mamy
coraz więcej "nie−zer".
10 cze 21:43
dawid: dla macierzy:
[1 2 −1 1]
[2 4 −3 0]
[1 2 1 5]
wykonuje:
w2 : w2 − 2w1
w3 : w3 − w1
i mam
| 1 2 −1 1 |
| 0 0 1 2 |
| 0 0 0 0 |
i jak tutaj będzie z tymi wierszami ?
10 cze 21:43
dawid: czy ten przykład z 21:43 zapisać:
[ 1 ] [ 0 ]
| 2 | i | 0 |
|−1 | | 1 |
[ 1 ] [ 2 ]
? jeżeli tak, to to co napisałeś wyżej − nie powinno być odwrotnie ?
10 cze 21:46
Trivial: Ignorując błędy w rachunkach tutaj i też wyżej, jest tak jak napisałeś, a nie odwrotnie (co to
znaczy odwrotnie?)
10 cze 21:48
dawid: i wiesz może jak udowodnić, że jeżeli a < b i X ∊ Ma x b ( R ) oraz Y ∊ Mb x a ( R ) to
det(YX) = 0
10 cze 21:49
dawid: czyli mam napisać tak jakby trzy pionowe kolumny

? (odnośnie wierszowanych form)
10 cze 21:50
Trivial:
To czy sobie napiszesz te wektory wierszowo czy też kolumnowo nie ma wielkiego znaczenia. Ja
zawsze zapisuję wektory kolumnowo − uważam że jest czytelniej, choć na tym forum
nieszczególnie.

Żeby pokazać, że wyznacznik det(YX) = 0 wystarczy pokazać, że równanie
YXu = 0
ma niezerowe rozwiązania. Zauważmy też, że jeśli Xu = 0 to również YXu = 0, zatem wystarczy
rozwiązać
Xu = 0
Skoro a < b oraz X
a×b (Y ma więcej kolumn niż wierszy). Wektory tworzące poszczególne
kolumny na pewno nie są liniowo niezależne (przynajmniej jeden z nich da się utworzyć z
kombinacji pozostałych). Wybieramy niezerową kombinację, która doda się do zera − jest to
nasze przykładowe rozwiązanie u (u ≠ 0).
10 cze 22:05
Trivial: poprawka:
Xa×b (X ma więcej kolumn niż wierszy) ...
10 cze 22:06
dawid: a co u Ciebie oznacza u ? − zwykłą zmienną ?
11 cze 00:50
b.: Wracając jeszcze do
>> Wiedząc, że A i B to macierze 3 x 3 oraz det(A) = 4 i det(B) = 5
odpowiedź
>> det(3A) = 12
jest niepoprawna, powinno być
det(3A) = 33*4 = 108
11 cze 13:56