Rozwiąż równanie trygonometryczne
Rafał: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania:
2sin
2x − 5cosx +1= 0
cos
1 wyszedł mi
12 a cos
2 równa się −3 i nie wiem co dalej z tym zrobić
9 cze 13:17
jikA:
| | 1 | |
To teraz liczysz dla jakiego kąta x równa się cos(x) = |
| lub cos(x) = −3. |
| | 2 | |
9 cze 13:30
Rafał: cos x =
12 dla 60 stopni czyli rozwiązanie będzie
π3 + 2kπ, k∊ℂ dobrze myślę
9 cze 13:39
jikA:
| | 1 | |
Dobrze ale jest jeszcze jedno rozwiązanie dla cos(x) = |
| . A co z przypadkiem kiedy |
| | 2 | |
cos(x) = −3?
9 cze 13:51
Rafał: jeszcze −
π3 +2kπ a dla cos(x)=−3 nie ma rozwiązania bo nie należy do <−1,1>
9 cze 14:10
Rafał: jeszcze jedno pytanie. równanie sin2x+ cos2x + 1=0
cos wyszedł mi 0, wiec rozwiązania to x= π2 +2kπ lub x= −π2 + 2kπ ale nie wiem co
zrobić, bo z cosx=−sinx ?
9 cze 14:20
Saizou : sin2x+cos2x+1=0
2sinxcosx+cos
2x−sin
2x+1=0
2sinxcosx+cos
2x+cos
2x=0
2sinxcosx+2cos
2x=0
2cosx(sinx+cosx)=0
sinx+cosx=0 cosx=0
sinx=−cosx \: cosx≠0 ← gdyby cosx=0 to mamy równanie sprzeczne
tgx=−1
9 cze 14:39