Trygonometria, sinm
smutny cosinus :(((: Wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania 1−|x−4|=2sinm w zależności od parameteu m. Co
zrobić, gdy zamiast sinx, mamy sinm?
9 cze 12:28
smutny cosinus :(((: Czy trzeba na początku określi wartości 2sinm, czyli <−2;2>? A potem lewą stronę równania
umieścić w przedziałach od (0;2>? Ponieważ rozwiązania mają być dodatnie?
9 cze 12:31
PW: Jak to "zamiast"? Po prostu parametrem w tym równaniu jest p=sin(m). Oznacza to, że
(1) −1≤p≤1.
Można więc rozstrzygnąć, dla jakich p spełniających warunek (1) równanie ma 0, 1 czy więcej
dodatnich rozwiązań (nie wiem w tej chwili, nie zastanawiam się w ogóle). Kiedy już
rozstrzygniesz − przypomnij sobie, że p=sin(m).
9 cze 12:34
PW: O, już rozumiesz beze mnie.
9 cze 12:36
smutny cosinus :(((: Ok, dziękuję
9 cze 12:39