Pilot helikoptera lecącego na wysokości 500m n.p.m. zauważył żaglówkę....
jaaaaa: Pilot helikoptera lecącego na wysokości 500m n.p.m. zauważył żaglówkę pod kątem depresji 15°.
Oblicz odległość helikoptera od żaglówki. Wynik zaokrąglij do 1m.
9 cze 12:26
Radek: Mam pytanie odnośnie tego zadania.
Jeżeli wiem że jedna z przyprostokątnych to 500, a x oznaczam drugą przyprostokątną, a y to
przeciwprostokątna to mam teraz obliczyć cosinusa 15 stopni.
0,9659y=500
y=517,65m
To jeżeli znam jeną przyprostokątną 500 i przeciwprostokątna 517 to z pitagorasa mam obliczyć x
i to będzie ta odległość ?
9 lis 14:22
Radek: Wie ktoś może ?
23 lis 15:35
MQ:

Moim zdanie to y jest odległością do żaglówki.
| | 500 | |
Poza tym |
| =sin 15o, a nie cosinus. |
| | y | |
23 lis 15:55
Radek: No właśnie ja nie wiem czy x czy y jest tą odległością
| | 0.5 | |
To jeżeli tak jak piszesz to cos15= |
| ? |
| | y | |
23 lis 16:01
23 lis 16:02
Radek: A czemu 15 stopni zaznaczamy przy alpha ? a nie przy h ?
23 lis 16:03
MQ: α −− kąt depresji −− kąt poniżej horyzontu
23 lis 16:04