Statystyka matematyczna - rozkłady normalny
Nina: Zależy mi jedynie na sprawdzeniu, czy zadania zostały wykonane poprawnie oraz na korekcie
błędów.
Zadanie 1.
Jeżeli inteligencja ma rozkład normalny N(100,10), to prawdopodobieństwo, że wylosujemy z
populacji osobę , której wynik w teście będzie:
a) nie większy niż 95
b) większy niż 115
c) należał do przedziału (85,105)
Zadanie 2.
Czas dojazdu do Warszawy ma rozkład normalny N(33,8). Jakie jest prawdopodobieństwo, że średni
czas przejazdu w szesnastoelementowej próbie nie przekroczy 35 min?
Zadanie 3.
Do wypełniania kartonów z sokiem potrzebny jest automat. Waga soku w pojemnikach ma rozkład
normalny N(1;0,05). Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) waga losowo wybranego kartonu przekroczy 1,05 kg.
b) waga losowo wybranego kartonu jest mniejsza niż 0,95 kg
c) średnia waga soku w losowo wybranych 36 kartonach jest mniejsza niż 1,05
Moje odpowiedzi:
Zadanie 1
a) P(x<95)=0,5
b) P(x>115)=0,158
c) P(85<x<105)=0,818
Zadanie 2
Tutaj mam problem, bo nie wiem co mam zrobić z tą szesnastoelementową próbą
Zadanie 3
a) P(x<1,05) = 0,158
b) P(x>0,95)=0,158
c) problem podobny jak w zadaniu 2
9 cze 12:16