matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
jaaaaa:
Oblicz wartość wyrażenia:
sin(315) * cos120
a)
tg300 * ctg(330)
b) ct
2
51 * sin
2
23 + ctg
2
51 * sin
2
67) * ctg
2
39
cos(240) + sin225
c)
tg(120)
9 cze 12:16
Janek191:
a)
√
2
sin 315
o
= sin ( 360 − 45)
o
= − sin 45 st = −
2
cos 120
o
= cos ( 90 + 30)
}
o} = − sin 30
o
= − 0,5 tg 300
o
= tg ( 360 − 60)
o
= − tg 60
o
= −
√
3
√
3
ctg 330
o
= ctg ( 360 − 30)
o
= − ctg 30
o
= −
3
zatem
√
2
−
* ( − 0,5)
2
√
2
W =
=
√
3
−
√
3
* ( −
)
3
4
9 cze 18:38
Janek191:
Pomyłka: − ctg 30
o
= −
√
3
zatem
√
2
−
* ( − 0,5)
2
√
2
W =
=
−
√
3
* ( −
√
3
)
12
9 cze 18:43