Liczby binarne
Zasmaczysty: Witam
Chciałbym aby ktoś mi pomógł odjąć dwie liczby binarne: 10000001 − 101111. Próbowałem sam
obliczyć ale wychodził mi zły wynik, według kalkulatora powinno wyjść: 1010010
a mi wychodzi tak:
http://ifotos.pl/zobacz/Odejmowan_nxrswes.bmp/
9 cze 12:15
PW:
27−1=26+25+24+23+22+21+20
W zapisie binarnym oznacza to, że
10000000−1=1111111
czyli po dodaniu stronami liczby 10 (dwójki)
10000001=1111111+10.
Teraz będzie łatwo:
10000001−101111=1111111−101111+10
9 cze 12:46
Zasmaczysty: eee... nic z tego nie zrozumiałem, skąd z 10000001 zrobiło ci się 10000000 a z 101111 1111111?
I zapomniałem dodać że to ma być pisemnie odjęte.
9 cze 13:02
PW: Jak to nie zrozumiałeś?
W ogóle wiesz, że każda jedynka w zapisie binarnym oznacza kolejną potęgę dwójki?
Pierwszy wzór to znany wzór na sumę wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie q=2.
Druga linijka to przetłumaczenie tego wzoru na zapis binarny.
Trzeci wzorek powstał z drugiego przez dodanie stronami liczby "dwa" − w zapisie binarnym "10".
Po co to robiliśmy? − Żeby z niewygodnej postaci
10000001
(za dużo tych zer i konieczności pamiętania przy pisemnym sposobie odejmowania) uzyskać postać
z jedynkami − wtedy odejmowanie staje się prostą zabawą. Dlatego przedstawiliśmy 10000001 jako
1111111+10. Odejmujemy "pisemnie"
1111111 +10
− 101111
−−−−−−−−−−−
1010000 +10 = 1010010
10 cze 19:38