pole
Grzesiek: pole
oblicz pole okreslone wykresami y=x i y=−x2+2x
9 cze 12:06
Grzesiek: i drugie zadanie
obliczyc całkę
x ≥ 0
ʃʃD(x+y+1)dxdy gdzie D= y ≤
y ≤ −x+2
tylko dziedziny nie mam jeszcze pelnej
9 cze 12:08
jikA:

y = x ∧ y = −x
2 + 2x
−x
2 + 2x = x
x
2 − x = 0
x(x − 1) = 0 ⇒ x = 1 ∨ x = 0
| | 1 | | 1 | |
∫10 (−x2 + 2x − x)dx = ∫10(−x2 + x)dx = [− |
| x3 + |
| x2]10 = |
| | 3 | | 2 | |
9 cze 12:15
jikA:
To napisz tą dziedzinę.
9 cze 12:16
Grzesiek: tylko nie wiem jaka bo mi nie napisala a ja nie widze
9 cze 12:19
Grzesiek: macko nie wiem co tam jest
9 cze 12:20
jikA:
Niech Ci napisze i będzie spokój.
9 cze 12:22
Grzesiek: wlasnie cos mi nie odpisuje...
9 cze 12:23
Grzesiek: jeszcze jest do policzenia dlugosc luku krzywej ale tez nie widze co tam jest...
9 cze 12:24
Grzesiek: powiedzmy ze tam jest y< x moze tak byc
9 cze 12:24
jikA:
Może i może.
9 cze 12:28
Grzesiek: długosc luku krzywej
x(t)=etsint
y(t)=etcost
dziedzina t = (0 , i nie wiem ile tu jest zaraz dopiesze)
9 cze 12:33
Grzesiek: dziedzina t = (0, π/2)
9 cze 12:40
Grzesiek: robisz to obliczanie całki?
9 cze 12:42
jikA:
Robię.
9 cze 12:43
Grzesiek:
t2 __________
Długość krzywej L = ∫ √ (x')2 + (y')2 dt
t1
jak sie to wrzuci do tego wolframa to policzy ta krzywa
9 cze 12:49
jikA:
Tylko trzeba umieć ją wpisać.
9 cze 12:51
Grzesiek: no wlasnie

a umiesz>
9 cze 12:52
jikA:
Nie mam pewności w 100% co do tego.
| | 1 | |
D1 = ∫10 ∫2 − x x (x + y + 1)dxdy = ∫10 ([xy + |
| y2 + y]2 − x x)dx = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
∫10 ∫ [x(2 − x) + |
| (2 − x)2 + 2 − x]dx = ∫10 (− |
| x2 − x + 4 − |
| x2 − |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x)dx =
| | 2 | | 2 | | 7 | |
∫10 (−2x2 − 2x + 4)dx = [− |
| x3 − x2 + 4]10 = − |
| − 1 + 4 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
D2 = ∫21 ∫x −x + 2(x + y + 1)dxdy = ∫21 ([xy + |
| y2 + y]x 2 − x)dx = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫21 ([x2 + |
| x2 + x + |
| x2 + x − 4])dx = ∫21 (2x2 + 2x − 4)dx = |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 16 | | 2 | | 11 | |
[ |
| x3 + x2 − 4x]21 = |
| + 4 − 8 − |
| − 1 + 4 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 11 | | 7 | | 18 | |
D1 + D2 = |
| + |
| = |
| = 6. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
9 cze 12:59
Grzesiek: a to z lukiem wpiszez w wolfram
9 cze 13:00
jikA:
x(t)=etsin(t) ⇒ x'(t) = et[sin(t) + cos(t)] ⇒ [x'(t)]2 = e2t[1 + 2sin(2t)]
y(t)=etcos(t) ⇒ y'(t) = et[cos(t) − sin(t)] ⇒ [y'(t)]2 = e2t[1 − 2sin(2t)]
∫π/20 √e2t[1 + 2sin(2t)] + e2t[1 − 2sin(2t)]dt =
∫π/20 √2e2tdt = ∫π/20 √2etdt = [√2et]π/20 =
√2 * eπ/2 − √2.
9 cze 13:14