Trójkąty prostokąne
Oroo: Coś mi nie idzie z tymi zadaniami, pomóżcie.
1. Oblicz przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego, którego pole wynosi 210 a obwód 70?
2. W trójkącie prostokątnym, przeciwprostokątna ma długość 25, a promień okręgu wpisanego
wynisi 3. Oblicz pole trójkąta.
8 cze 22:41
bezendu:
Zadanie 2
Zadanie 1
rozwiąż układ równań
a+b+c=70
ab=420
a
2+b
2=c
2
8 cze 22:46
Mila: 1)
a+b+c=70
a
2+b
2=c
2
a+b=70−c /
2
a
2+2ab+b
2=4900−140c+c
2 ⇔
2ab=4900−140c bo a
2+b
2=c
2
2*420=4900−140 c
dokończ
8 cze 22:53
Oroo: Dzięki, ale możesz mi wyjaśnić skąd takie takie coś w 1 zadaniu?
2 tak zrobiłam tylko mi delta ujemna wyszła, ale może gdzieś błąd mam, muszę sprawdzić
8 cze 22:58
ZKS:
ab = 420
a + b = 70 − c
(a + b)2 − 2ab = c2
(70 − c)2 − 840 = c2
4900 − 140c + c2 − 840 − c2 = 0
140c = 4060 ⇒ c = 29
a + b = 41 ⇒ b = 41 − a
a(41 − a) = 420
a2 − 41a + 420 = 0
(a − 21)(a − 20) = 0 ⇒ (a = 20 ∧ b = 21) ∨ (a = 21 ∨ b = 20).
8 cze 23:00
Mila:
1) a,b − przyprostokatne
c − przeciwprostkatna
a+b+c=70 suma długości boków
| 1 | | 1 | |
| a*b − pole Δ⇔ |
| a*b =210 z treści |
| 2 | | 2 | |
a
2 +b
2=c
2 tw. Pitagorasa
8 cze 23:07
pigor: ... , niech
x=? − szukana
dł. przeciwprostokątnej, to
z warunków zadania :
a2+b2= x2 i 12ab= 210 /*4 i a+b+x= 70 ⇔
⇔ a
2+b
2= x
2 i 2ab= 4*210 / + stronami i a+b= 70−x ⇒
⇒ (a+b)
2= x
2+12*70 i a+b=70−x ⇒ (70−x)
2= x
2+12*70 ⇔
⇔ 70*70−2*70x=12*70 /: (−2*70) ⇔ x−35= −6 ⇔
x= 29 . ...
8 cze 23:14
Mila:

AB=25
r=3
x+y=25
Punkty styczności K i L okręgu z ramionami kąta są równo odległe od wierzchołka kąta A.
Analogicznie odpowiednio pozostałe punkty styczności..
obw
Δ=2*3+2*(x+y}=6+2*25=56
P
Δ=28*3
8 cze 23:18
Oroo: Faktycznie, czasem najprostsze rozwiązanie okazuje się najcięższe do zobaczenia:(. Dzięki
bardzo za pomoc wszystkim.
8 cze 23:28
pigor: ..., zad. 2) niech
PΔ=12ab= ? − szukane
pole , to z
warunków zadania np. :
a−3+b−3=25 i a2+b2=252 ⇔ a+b= 31 i (a+b)
2−2ab= 25
2 ⇒
⇒ 31
2−25
2= 2ab /:4 ⇔
12ab=
14(31−25)(31+25) ⇔ P
Δ=
32*56 ⇔
⇔
PΔ= 3*28=
84 j
2− szukane
pole powierzchni trójkąta . ...
8 cze 23:38