Dawka smiertelna wynosi 10 g kofeiny. Ile trzeba zjesc czekolad aby zazyc dawke
Madzik: Dawka smiertelna wynosi 10 g kofeiny. Ile trzeba zjesc czekolad aby zazyc dawke smiertelna
jesli 1 czekolada o masie 100 g zawiera 23 mg kofeiny?
8 cze 21:58
Nienor: 1mg=0,001g
23mg=0,023g
| | 10 | |
Żeby zażyć 10g kofeiny trzeba zjeść n= |
| ≈434,8 dawek zawartych w czekoladzie.
|
| | 0,023 | |
m=n*100g=4348g czekolady=4,348 kg
8 cze 22:06
Madzik: czyli to wychodza 43 tabliczki czekolady?
8 cze 22:23
Madzik: ale przeciez
m=n*100g=43480g czekolady a nie 4348g
8 cze 22:32
pigor: ..., a więc niech
x=? − szukana liczba czekolad,
to z warunków zadania
23 mg=0,023 g kofeiny jest w 100g , czyli w 1−ej czekoladzie ,
zatem dawka śmiertelna
10g będzie w 100x gramach, czyli w x czekoladach , jeśli
100x10=
1000,023 ⇔
x10=
10,023 ⇔ x=
100,023 ⇔
⇔
x= 435 czekolad trzeba byłoby zjeść aby "zejść" z tego świata .
8 cze 22:55
Nienor: Madzik ups, coś mi dzisiaj nie idzie dodawanie, odejmowanie i tym podobne.
Tak to 43480 g
czyli 434,80 czekolad. pigor ma to samo tylko po zaokrągleniu.
8 cze 22:58
Madzik: Nionor nic nie szkodzi, dziękuje Wam za pomoc!
8 cze 23:09
pigor: .., bo u mnie ....

liczba czekolad x=435∊N , w tym jedna
... nie dojedzona w ilości 0,20*100g= 20%*100g= 20g=
15 jej część ...
8 cze 23:47
Nienor: Też miałam tak przybliżać, ale doszłam do wniosku, że nie słuszne to, bo delikwent nie jest w
stanie dojść do 435 czekolady, bo wcześniej zdąży umrzeć od nadmiaru kofeiny w organiźmie
8 cze 23:58
pigor: ..., no tak też racja, tylko, że "rozwalona" (napoczęta − tu prawie zjedzona)
czekolada to dla mnie tak jak cała czekolada i chyba o to autorowi zadania chodziło,
choć mogę się mylić i w życiu nie oddałbym za to głowy . ...
9 cze 00:13