dzis był egz czy moze ktoś sprawdzic czy dobrze rozwiazalam zadania
Pomoc: zad 1
Określ dominantę i medianę podanego w tabeli zestawu danych oblicz srednia arytmetyczna tego
zestawu
wartość 1 4 6 11
liczba wskazań 5 6 3 5
średnia arytmetyczna
1*5+6*4+3*6+5*11=102
5,6,6,6,6,3,3,3,3,3,3,5,5,5,5,5,5,5,5,5,5,5
D=5
3 oblicz n !
| |
=3!*8!6!(3*8−6!=18!*19*20*21*22*23*241*2*3*4*5*6=96909120720=134596 |
| |
zad 4) na ile sposobów możemy wybrać 3− osobową delegacje z pośród 5 osób
2*4*3=24
zad5) 5) liczby w podanej kolejności −4,1,3+x tworzą ciąg arytmetyczny wyznacz x
r=1−(−4)
r =5
a
5=1+5
a
5=6
x+3=6
x=6+5
x=11
8 cze 21:16
wredulus_pospolitus:
arytmetyczna źle policzona
dominanta i mediana źle policzone
1,4,6,11 to są wartości

5,6,3,5 to jest ilość ich wskazań
8 cze 21:22
wredulus_pospolitus:
tam masz do obliczenia:
8 cze 21:23
wredulus_pospolitus:
4) nie mam bladego pojęcia skąd te liczby Ci wyszły ... może jakieś dodatkowe warunki były
8 cze 21:24
wredulus_pospolitus:
x+3=6 <−−− do tego momentu dobrze ... a co Ty najlepszego później zrobiłeś/−aś to chyba nawet
Ty nie wiesz
8 cze 21:24
Pomoc: mam obliczyc n!
8 cze 21:27
: czyli lipa raczej?
8 cze 21:41
: Halo sprawdzi to ktos jeszcze raz?
8 cze 21:50
Mila:

Zadanie 1)
wartość 1 4 6 11
liczba wskazań 5 6 3 5
Narysuję Ci diagram, abyś lepiej zrozumiał.
1)
D=4 dominanta (inaczej moda) − najczęściej występujący wynik
2) mediana− liczba środkowa w uporządkowanym zestawie danych wartości
n=5+6+3+5=19 − liczebność próby
10−ty wynik to mediana
1,1,1,1,1,4,4,4,4,
4,4,6,6,6,11,11,11,11,11
Me=4
3) średnia:
Zadanie 4)
na ile sposobów możemy wybrać 3− osobową delegacje z pośród 5 osób
| | 5! | | 1*2*3*4*5 | |
= |
| = |
| =10 |
| | 3!*(5−3)! | | 1*2*3*1*2 | |
Podaj treść 2 i 3
Zadanie 5)
Liczby w podanej kolejności −4,1,3+x tworzą ciąg arytmetyczny wyznacz x
a
1=−4
a
2=1
a
3=3+x
r=1−(−4)=5
3+x=1+5
3+x=6
x=3
II sposób
2a
2=a
1+a
3
2*1=−4+3+x
x=3
8 cze 22:36
pomoc: no to porawka. w sierpniu na 100 %
8 cze 23:54
pomoc: 3 oblicz n !
nawias
5!
0! 1*2*3*4*5
=5! 1
1!==120
3!*8!
6! =3!*8!6!(3*8−6!=18!*19*20*21*22*23*24==134596
1*2*3*4*5*6=96909120720
9 cze 00:04
Mila:
3!=1*2*3=6
0!=1
0!*1*2*3*4*5=1*6*20= no to oblicz już sam
kiepsko to napisałeś. Nie wiadomo o co chodzi.
Jak się uczysz do poprawki, to rozwiązuj zadania z arkuszy.
9 cze 00:11
krystluk1950: wyznacz medianę i modę liczby przeczytanych ksiązek:6,5,4,4,4,0,1.nic z tego nie rozumie
30 lis 19:43
daras: to przeczytaj to jeszcze raz ze zrozumieniem i jeszcze raz, i..
zarówno moda jak i mediana = 4
30 lis 20:05