Całka
Marcin:
Wyłączyłem przed nawias x w mianowniku, w liczniku 2 i mam problem jak dalej pójść z
przykładem...
8 cze 21:11
asdf:
| 32 + 2x | | A | | Bx + C | |
| = |
| + |
| // x(x2+16) |
| x(x2+16) | | x | | x2+16 | |
32 + 2x =A(x
2+16) + (Bx+C)x
32 + 2x = Ax
2 + 16A + Bx
2 + Cx
uklad rownan:
0 = A+B
2 = C
32 = 16A
8 cze 21:17
Marcin: Czyli to całka wymierna? Dziwne bo wychodzi na to że trafiła mi się całka wymierna w całce
wymiernej. No ale życie

. Dzięki!
8 cze 21:28
asdf: jak moze sie trafic calka wymierna w calce wymiernej?
8 cze 21:30
Marcin: No bo w całce wymiernej doszedłem do etapu liczenia sumy dwóch całek. Jedną z nich okazała się
powyższą czyli wymierną
8 cze 21:36
asdf: ale nie ma takiego czegoś jak całka w całce (w tym przykladzie), po prostu jest suma calek,
gdzie jedna z nich jest wymierna
8 cze 21:51
Marcin: Źle mnie zrozumiałeś. Przypuśćmy mamy całkę wymierną. Liczymy, liczymy rozwiązaliśmy układ
równań, podstawiamy i dostajemy do policzenia dwie całki. I właśnie jedna z nich trafiła mi
się wymierna. Jest nią całka z która tutaj miałem problem. Jeżeli chcesz to mogę podać taki
przykład
8 cze 22:26
asdf: nie wiem o co Ci chodzi...sorry, ale nie mam czasu
8 cze 22:26