Całka wymierna
Marcin: Otóż mamy całkę:
Sprawdziłem wynik w wolframie i wyszedł nieco inny

a mianowicie
1915 ln|x+2|+
95
ln|x−3| +C.
Ma ktoś pomysł w którym miejscu mogłem popełnić błąd, ew. może wynik jest dobry?
8 cze 20:17
wredulus_pospolitus:
a ile Tobie wyszło

jak rozwiązywane było

a czy policzyłeś pochodną z tego co Ci wyszło ... i pochodna wyszła taka sama co wyrażenie
podcałkowe
8 cze 20:20
wredulus_pospolitus:
tak na szybkiego
| 3x+1 | | 3x+1 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2−x−6 | | (x−3)(x+2) | | x−3 | | x+2 | |
całka z tego to będzie
2ln|x−3| + ln|x+2| + C
8 cze 20:22
Marcin: No mi wyszło to co napisałem po słowie "mianowicie". Rozwiązywałem z rozkładu na ułamki proste
gdyż delta była dodatnia.
8 cze 20:25
wredulus_pospolitus:
no to napisałem Ci jak wychodzi ... rozkład robiłem w pamięci ... ale się zgadza
8 cze 20:26
Marcin: Jestem jeszcze na etapie że robię takie całki na symbolach A i B. Więc w kulminacyjnym momencie
uzyskałem 3x+1=Ax−3A+Bx+2B
Z czego miałem układ równań
1=−3A+2B
3=A+B
Dzięki temu liczyłem całki: 1915 * całka z 1x+2 + 95 * całka z 1x−3
Po wyliczeniu uzyskałem wynik z pierwszego postu.
8 cze 20:33
asdf:
| | A | | B | |
.... = |
| + |
| // * (x−3)(x+2) |
| | x−3 | | x+2 | |
3x+1 = A(x+2) + B(x−3)
3x+1 =Ax + 2A + BX − 3B
3 = A+B ⇒ A = 3−B
1 = 2A − 3B ⇒ 1 = 2(3−B) − 3B ⇒ B = ... ⇒ A = ...
8 cze 20:48
Marcin: Dzięki wielkie, okazało się że błąd polegał na tym że popełniłem błąd w rachunkach
następujących te które wykonał asdf. Brawo za cierpliwość
8 cze 21:09