| 1 | 1 | |||
a) [1 + | + tg(7π + α)](1 − | + tagα)(1 − sin2α) = 2sinα * cosα | ||
| cos(2π −α) | cosα |
| 1 | ||
b) ( | − 1)2 − (tgα − sinα)2 + 2cosα = 1 + cos2α | |
| cosα |
| 1 | ||
tgx − sinx = sinx( | − 1) | |
| cosx |
| 1 | 1 | 1 | ||||
L − 2cosx = (1−sin2x)*( | − 1)2 = cos2x*( | − 1)2 = (cosx*( | −1))2 | |||
| cosx | cosx | cosx |
(w końcu 2π to pełen okres
analogicznie sprawa się ma z tg(7π+α)
i już masz ładniejsze postacie
dwa pierwsze nawiasy mnożysz −−− wzór skróconego mnożenia
ostatni nawias zapewne zamienić na cos2x ... i jakoś tam wyjdzie