Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
jaaaaa: Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wiedząc, że:
ctgα = −7 α ∊ (90;180)
8 cze 19:38
Eta:

c>0
c
2= 7
2+1
2
c
2=50 ⇒ c= 5
√2
α€(90
o,180
o) IIćw to sinα>0 , cosα<0 i tgα<0
8 cze 19:46
pigor: ..., lub masz tu kąt skierowany określony przez punkt (x,y)
na kole trygonometrycznym o promieniu r takim, że α∊ II ćwiartki,
wtedy ctgα=−7=
xy=
−71 ⇒
x=−7 i
y=1 i r
2= x
2+y
2= 50 ⇒
r=5√2,
więc
tgα= −17, a
sinα= yr=
15*
12√2=
0,1√2, oraz
cosα= xr = −
75*
12√2=
−0,7√2 . ...
8 cze 21:19
Eta:
Oczywiście, wkradł się błąd w zapisach

poprawiam:
8 cze 22:17