Funkcja
ds: Podaj miejsca zerowe funkcjif.
a.f(x)=2x+6
c.f(x)=x−4/x2−16
zad 5
Podaj dziedzinę funkcji f.Czy liczba 4 jest miejscem zerowym tej funkcji?
a.f(x)=x−4/2x+8
c.f(x)=x−4/x2−16
zad 6.
Podaj dziedzinę funkcji
f(x)= pod pierwiastkiem x−8
f(x)=pod pierwiastkiem −x
zad 7
podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f.
f(x)=pod pierwiastkiem 1/2x−3
zad 1 s 142
Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f.
f(x)=2x/x−7
f(x)=1−3x/9x+1
f(x)=4x−1/x2+1
zad 2
Podaj dziedzinę funkcji
f(x)=1/x + x/x−2
f(x)=2x/2x−1 − 6/x+3
f(x)=x−3/8x=6 − 2x+7/0,5x+1
zad 2 s 143
dla funkcji f:R−>R sporządź odpowiednią tabelę wartości funkcji,a następnie naszkicuj jej
wykres.
f(x)=|2x|
f(x)=3|x|
f(x)=|1/2x|
f(x)=−|x|
zad 4 s 144
Naszkicuj wykres funkcji f:R−−>R.Podaj wartość f(10) i f(−10)
a.f(x)=2 dla x <0
−1 dla x większe lub równe 0
c.f(x)=−x dla x<0
2x dla x większe lub równe 0
d.−x dla x<−2
1/2x+3 dla x większe lub równe −2
zad 2 s 145
Naszkicuj wykres funkcji f:r−>r.Sporządź tabelę wartości tej funkcji dla x należącego do
{−2,−1,0,1,2}
a.f(x)= −x+1 dla <−1
−2 dla x większe lub równe −1
d. f(x)= −x−3 dla x mniejszego lub równego −2
1/2x +2 dla x>−2
zad 3.
Naszkicuj wykres funkcji f:r−>r.Podaj wartość f ( trzy pierwiastki z 2) i f ( pierwiastek z
2−6)
a) f(x)= −1 dla x<−1
2 dla −1 mniejszego lub równego x<3
3 dla x większe lub równe 3
zad 4.
Podaj wartość funkcji f(x)=|x|
a. x=19/3
d. x=2 pierwiastki z 3+1
zad 2 s 146
Dane są zbiory x={1,2,3,4} i y={−2,−1,1,2}. Sporządź tabelę wartości funkcji f:x−−>y jeśli jest
to funkcja a)malejąca b)rosnąca
8 cze 19:23
8 cze 19:28
Eta:
8 cze 19:29
ds: c. 2x+6=0
2x=−6/:2
x=−3
Założenie:
x
2−16=0
(x−4)(x+4)=0
x=4 ∨ x=−4
D=R\{−4,4}
x−4=0
x=4 ⇒ sprzeczne z dziedziną
x∊∅
8 cze 19:30