pierwiastki równanie
mique: Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc, tym razem równanie:
8 cze 18:46
Basia:
x≠3
√3
pomnóż obustronnie przez 3
√3 − x
będzie:
2−
√2 = (4−2
√2)(3
√3−x)
poradzisz sobie dalej ?
8 cze 18:49
Basia:
P.S. zapisz 4−2√2 = 2(2−√2) i podziel przez 2−√2
będzie szybciej
8 cze 18:50
mique: Mogłabyś do końca to obliczyć?
8 cze 18:50
Basia:
2−
√2 = 2(2−
√2)(3
√3−x) / : (2−
√2)
1 = 2(3
√3−x)
1 = 6
√3 − 2x
2x = 6
√3 − 1
oj
migue, migue.........
8 cze 18:52
mique: BASIU....bardzo dziękuję!
8 cze 18:56