Napisz równanie prostej
wajdzik: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−1,1) i prostopadłej do prostej o
równaniu:
a)6x−y=3
y=6x−3
a=6
y=a
1x+b
1
6*a
1=−1
y=6x+b
1
1=−6+b
1
b
1=7
y=6x+7
Prosta ma równanie: y=6x+7
Zgadza się wszystko?
8 cze 18:40
ZKS:
| | 1 | |
Skoro a1 = − |
| to czemu piszesz y = 6x + b1? |
| | 6 | |
8 cze 18:42
wajdzik: | | 1 | |
moja nieuwaga, y=− |
| x+b1 |
| | 6 | |
| | 1 | |
a prosta ma równanie y=− |
| x+7 w takim razie  |
| | 6 | |
8 cze 18:44
ZKS:
| | 1 | |
Jej przecież Ty te b1 policzyłeś dla a1 = 6 a nie − |
| więc musisz liczyć jeszcze raz |
| | 6 | |
| | 1 | |
przecież dostaniesz zupełnie inny wynik b1 dla a1 = − |
| niż dla a1 = 6. |
| | 6 | |
8 cze 18:48
wajdzik:
Teraz powinno się zgadzać.
8 cze 18:55
Eta:
k: 6x−y−3=0 A(−1,1)
p⊥k p: −x−6y+c=0
1−6+c=0 ⇒ c= 5
p: −x−6y+5=0
8 cze 18:59
wajdzik: a jednak i nie. dzięki
8 cze 19:01
Eta:
Ty podałeś prostą "p" w postaci kierunkowej , a ja w postaci ogólnej
8 cze 19:03