Wzajemne położenie 2 prostych
Paww: Zbadać wzajemne położenie prostych X przechodzącej przez punkty A i B oraz Z przechodzącej
przez punkty C i D
A(−2,0,−9)
B(0,9,4)
C(−9,−4,−9)
D(1,9,4)
8 cze 18:31
pigor: ..., otóż
AB→ = {0+2,9−0,4+9]=
[2,9.13]
i − wektory kierunkowe danych prostych
CD→= [1+9,9+4,4+9]= [10,13,13]
teraz biorę np. wektor AD
→= [1+2, 9−0, 4+9]=
[3,9,13 , i obliczam iloczyn
mieszany tych 3−ech wektorów (liczbę) :
| 3 9 13 |
(AD
→xAB
→)*CD
→ = | 2 9 13 | = 3*2*13+ 9*9*10+ 2*13*13− 10*9*13−13*13*3−2*9*13=
| 10 13 13 |
= 6*13+ 810+ 26*13− 90*13−39*13− 18*13= 810+ 32*13− 137*13 ≠ 0 , a to oznacza, że
te dwie
dane proste są skośne , czyli nie leżą w jednej płaszczyźnie . ...
8 cze 19:03