równanie okręgu o promieniu r przechodzącego przez punkty
xyz: Wyznacz równanie okręgu o promieniu r przechodzącego przez punkty A i B.
a) r=3√5, A(2,1), B(2,−5)
b) r=2√5, A(−3,−3), B(3,3)
Proszę o pomoc!
8 cze 17:49
Mila:
Równanie okręgu
(x−a)2+(y−b)2=r2
a)r=3√5, A(2,1), B(2,−5)
(x−a)2+(y−b)2=45
środek okręgu leży na symetralnej cięciwy AB, wsp. A i B spełniają równanie okręgu
b=−2
(2−a)2+(1+2)2=45
4−4a+a2+9−45=0
a2−4a −32=0
Δ=16+128=144
4+12
4−12
a=
lub a=
2
2
a=8 lub a=−4
(x−8)2+(y+2)2=45 lub (x+4)2+(y+2)2=45