Oblicz długość boków
noga z matmy pomocy: Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta DEF w skali 3. Dwa z boków trójkąta ABC mają długość 6 i
12. Oblicz długość boków wiedząc że jego obwód jest równy 9?
8 cze 17:13
vitek1980: pewnie chodzi o to, żeby obliczyć długości boków w DEF.
Ponieważ ABC jest podobny do DEF w skali 3, więc boki ABC są 3 razy dłuższe od odpowiednich
boków DEF. Ponadto obwód ABC jest 3 razy większy od obwodu DEF.
OABC = 3ODEF = 27
trzeci bok ABC ma długość 27−6−12 = 9
boki DEF: 2,4,3
8 cze 17:29
noga z matmy pomocy: Wielkie dzięki
8 cze 18:58