Udowodnij, że zachodzi tożsamość
olkaq: Udowodnij:
| 1 − cos4α + sin4α | | 2 | |
| = |
| |
| 1 − sin6α − cos6(2π − α) | | 3cos2α | |
8 cze 16:51
Basia:
licznik = 1 + (sin4α−cos4α) = 1 + (sin2α+cos2α)(sin2α−cos2α) =
1 + sin2α α− cos2α = 2sin2α
mianownik = 1 − sin6α − cos6α = 1 − (sin6α+cos6α) =
1 − [(sin2α)3+(cos2α)3] =
1 − (sin2α+cos2α)(sin4α − sin2αcos2α + cos4α) =
1 − [ (sin2α+cos2α)2 − 3sin2αcos2αα ] =
1 − 1 + 3sin2αcos2α
dokończ sobie
8 cze 16:59
olkaq: A dlaczego przy obliczaniu mianownika można zamienić sobie cos6(2π − α) = cos6α
9 cze 16:30