romb
nowa: romb o przekątnych 10 cm i 24 cm jest podobny do rombu o polu 270 cm2. obwód większego z nich
jest równy ?
policzyłam przekątną wyszło 13 pole 52 i nie wiem co dalej
8 cze 16:48
Eta:
| | 10*12 | |
P(rombu małego) = |
| = 60 |
| | 2 | |
| P(rombu dużego) | |
| = k2 , k>0−−− skala podobieństwa |
| Prombu małego) | |
| | 270 | | 9 | | 3 | |
k2= |
| = |
| ⇒ k= |
| |
| | 120 | | 4 | | 2 | |
Obwód L(dużego )= k*L(małego)
a
2= 5
2+12
2= 169 ⇒ a= 13
L(małego)= 4a= 52 to: L(dużego)= k*52=..........
8 cze 17:22
kinga: obliczasz bok małego rombu z twierdzenia pitagorasa czyli dzielisz przekątne małego rombu na
pół .5
2+12
2=a
2 po przeliczeniu a=13 Co już zrobiłaś.i teraz a mnożysz przez skalę
podobieństwa.
13* 3/2 =19 1/2 masz bok dużego rombu
Więc wystarczy teraz obliczyć Obwód
19 1/2 *4= 78cm
2
I to tyle
9 cze 09:36
Aga1.: Ob=78cm.
9 cze 12:02