Liczby zespolone
Marcin: Mam problem z przekształceniami liczb zespolonych z postaci trygonometrycznej na algebraiczną.
Potrafię w drugą stronę. Zna ktoś łatwy sposób na przekształcenie? Jeśli ktoś by dobrze
wytłumaczył jak to zrobić na podanym przykładzie będę bardzo wdzięczny

Przykład:
z =
√3 * (cos 300 + isin 300)
moduły typu: 2*
√2,
√11, 8 (kąty φ to 1 przykładzie sądzę, że zrouzmię)
8 cze 16:47
Mila: | | 1 | |
cos 3000=cos(360−60)=cos60= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin3000=sin(360−60)=−sin60=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | √3 | | √3 | | 3 | |
z=√3*( |
| − |
| i)= |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
o to Ci chodzi?
8 cze 16:59
Marcin: Z tego wynika, że liczba rzeczywista wynosi 1 a urojona −√3 więc tego (z) nie rozumiem.
Moduł w takim razie wynosi 2 co jest raczej złe bo w przykładzie wynosi √3.
|z| = √x2 + y2
8 cze 17:07
Mila:
| | √3 | |
x= |
| − część rzeczywista liczby |
| | 2 | |
| | 3 | |
y=− |
| część urojona liczby |
| | 2 | |
√(3/4)+(9/4)=
√3
8 cze 17:25
Marcin: Zwróciłem uwagę na wartości przy cos i sin i patrzyłem na wzór dlatego myślałem, że jest źle.
Nie rozumiem tylko skąd wartość cos 60 (dlaczego odejmujesz od 360, 60) i dlaczego wartość
sinusa jest ujemna?
9 cze 11:34
Aga1.: Końcowe ramię kąta 3000 znajduje się w czwartej ćwiartce.
Z wierszyka wiesz,że w pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodatnie, w drugiej tylko sinus,
w 3 tangens i cotangens, a w czwartej cosinus.
Ze wzorów redukcyjnych
sin(3600−α)=−sinα
3000 to więcej niż 2700 , a mniej niż 3600
I sposób
sin3000=sin(3600−600)=−sin600=
II sposób
sin3000=sin(2700+300)=−cos300=−sin600=
9 cze 11:49
Marcin: Teraz już po części rozumiem. Postaram się zrobić kilka zadań więc w razie czego zapytam o
pomoc. Dziękuję za wytłumaczenie
9 cze 13:40