matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekształcenia wykresów funkcji
aparatka:
Funkcja f jest malejąca, a jej dziedziną jest przedział (−6,3). Określ dziedzinę i
1
monotoniczność funkcji g, jeśli g(x)=f(
x)
3
Proszę o pomoc zwłaszcza w formalnym udowodnieniu monotoniczności
8 cze 16:10
Basia:
1
3
x ∊ (−6;3) ⇔ −6 <
1
3
x < 3 ⇔ −18 < x < 9 ⇔ x∊(−18;9) D
g
= (−18;9) x
1
< x
2
⇔
1
3
x
1
<
1
3
x
2
⇒ g(x
1
)=f(
1
3
x
1
) > f(
1
3
x
2
)=g(x
2
) g też jest malejąca
8 cze 16:18
aparatka:
bardzo dziękuję
8 cze 16:26