granice
Załamany: Hej, mam problem z rozwiązaniem tej granicy (a w zasadzie w ogóle nie wiem jak się za nią
zabrać)
Czy mógłby ktoś rozwiązać?
Z góry wielkie dzięki

lim (
√n2+4n−
√n2+3)
8 cze 15:55
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
| | √a − √b | | √a + √b | | a−b | |
√a − √b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | √a + √b | | √a+√b | |
<−−− wykorzystujesz tu wzór skróconego mnożenia
8 cze 15:57
Załamany: Nic mi to nie mówi
8 cze 16:02
Basia: pomnóż i podziel przez √n2+4n+√n2+3
8 cze 16:03
use: nie robiąc nowego tematu zapytam tutaj
| | pi | |
mam policzyć pochodna w punkcie x0= |
| z funkcji y=sinx |
| | 3 | |
tylko chce to policzyć z definicji czyli;
| | f(x+Δx)−f(x) | | | |
limΔx−>0( |
| )= |
| i tutaj wlasnie mam problem |
| | Δx | | Δx | |
rozpisalem tego sinusa ze wzoru sin(a+b)=sina&cosb+cosa+sinb ale nic mi to dalej nie mowi
naprowadzi ktos

Będe bardzo wdzieczny ^^
8 cze 16:09
use: poprawka sin(a+b)=sina*cosb+cosa*sinb oczywiscie maly blad
8 cze 16:11
Basia:
h = Δx
| | π3+h+π3 | | π3+h−π3 | |
sin(π3+h) − sinπ3 = 2cos |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
to już coś daje
8 cze 16:13
use: no jasne ^^ Dzięki

a tak z ciekawosci tak jak ja to rozpisalem to praktycznie sprawe pogorszylem prawda ?
8 cze 16:15
wredulus_pospolitus:
do autora ... skoro 'nic Ci to nie mówi' to znaczy że się opierniczałeś na ćwiczeniach w tym
semestrze ... a teraz będzie 'bóóóól'
use....
a = π/3
b= Δx <−−− oznaczenia wprowadzone z mojego lenistwa
| | sin(a+b) − sina | | sinacosb + cosasinb − sina | |
lim |
| = lim |
| = |
| | b | | b | |
| | sina(cosb − 1) | | sinb | | 1 | | cosb−1 | | sinb | |
= lim ( |
| + cosa* |
| ) = |
| lim ( |
| + √3 |
| ) = |
| | b | | b | | 2 | | b | | b | |
| | sinx | | cosx−1 | |
// a wiemy że limx−>0 |
| = 1 oraz limx−>0 |
| = 0 // |
| | x | | x | |
8 cze 16:18
Mila:
Też dobrze będzie.
Skorzystaj z granicy
8 cze 16:23
use: @Wredulus narazie mam wakacje bo dopiero skonczylem szkole srednia i teraz zapieprzam z
nadrabianiem strat bo dzieki ministerstwu edukacji mielismy obciety zakres matematyki

Oczywiscie moglem to robic rowniez w trakcie szkoly ale nie bylo wtedy takiego luzu natomisat
teraz nie mam bata żadnego nad soba więc na luzie ogarniam materiał ze studiów mam nadzieje że
zdążę dojść do równań różniczkowych przed koncem wakacji

To tyle i dzięki za rozpisanie
8 cze 16:24
Mila:
Wredulus, przygnębia mnie Twój nick.
8 cze 16:29
8 cze 16:32
use: I popełniłeś błąd rachunkowy vta pochodna wyjdzie 0,5 ( wyciągając 0,5 przed granice tam nie
powinno być pierwisatka z 3 tylko 1 bo cos(pi/3)= 0,5 a nie
√3/2 ) ale ogolnie dzieki
8 cze 16:32
wredulus_pospolitus:
use ... ale ta dygresja o bóóóólu nie było do Ciebie tylko do "załamany"
8 cze 16:33
wredulus_pospolitus:
| | √3 | | 1 | |
cos(30o) = |
| ... czyli wyciągając przed nawias |
| ... w środku zostanie √3  |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 16:34
use: no tak zapomnialem ze nie jestem autorem tego postu

i powiedziałbym wiecej on chyba w podstawowce sie opierniczał jezeli a
2−b
2 mu nic nie mowi
8 cze 16:35
use: wg ciebie pi/3 = 30 stopni ?
8 cze 16:36
8 cze 16:36
8 cze 16:37
Mila:
f(x)=sin(x)
| | | | π | | π | | π | | sin( |
| )cos(Δx)+sin(Δx)cos |
| −sin |
| | | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | 1 | |
=limΔx→0 |
| =cos |
| = |
| |
| | Δx | | 3 | | 2 | |
8 cze 16:47
Mila:
Łatwiej będzie, gdy skorzystasz ze wskazówki Basi.
8 cze 16:51