całka oznaczona
Edek: Pomóżcie proszę:
e
∫lnx+ln2x
∫_________ dx całka oznaczona z e do 1
∫ x
∫
1
lx=t
8 cze 15:53
wredulus_pospolitus:
w sensie
| | lnx + ln2x | |
∫ |
| dx  |
| | x | |
8 cze 15:58
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
robisz podstawienie ... t = lnx ; dt = |
| dx .... zmiana granic całkowania  |
| | x | |
8 cze 15:59
Edek: Tak właśnie taka całka... Ale nie mam zielonego pojęcia co dalej....
8 cze 16:01
Edek: Ktoś pomoże?
8 cze 16:20
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=∫(t+t2)dt= |
| t2+ |
| t3= |
| ln2x+ |
| ln3x+C |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
8 cze 17:36