rozwiąż równanie
martaaa: Rozwiąż równanie
2x2+8x2−2x−8=0
8 cze 14:44
wredulus_pospolitus:
na pewno jest tam 2x
2 
a nie
3 
wskazówka:
grupowanie
8 cze 14:45
martaaa: 2x3+8x2−2x−8=0
8 cze 14:48
martaaa: proszę o pomoc

Matematyka dla mnie to czarna magia
8 cze 14:50
wredulus_pospolitus:
prosisz o pomoc czy o rozwiązanie? bo to są dwie różne rzeczy
czy wiesz co oznacza: 'grupowanie wyrazów podobnych'
8 cze 14:50
martaaa: hym x na jedna strone prznosimy a liczy na druga czy jakoś tak
8 cze 14:52
wredulus_pospolitus:
nie
'grupowanie wyrazów'
zauważamy pewne 'podobieństwo' pomiędzy wyrazami i je ze sobą 'grupujemy'
przykład:
ax3 − bx2 + ax − b = 0
zauważasz, że masz dwa wyraz ze współczynnikiem 'a' i dwa ze współczynnikiem 'b'
ax3 − bx2 + ax − b = ax3 + ax −bx2 − b = // wyłącz wspólną część przed nawias dla każdej z
tych par // = ax(x2 + 1) −b(x2+1) = // zauważasz, że teraz te dwa nawiasy są takie same ...
czyli dokonujemy 'wspólnego wyłączania przed nawias' // = (x2+1)*(ax−b) <−−− i oto chodziło
analogicznie zrób w swoim przykładzie (uważaj na znaki)
8 cze 15:03
noname: 2x2(x+4)−2(x+4)
(x+4) (2x2−2)
x+4=0
x=−4
2x2−2=0
2x2=2
x2=1
x=1 U x=−1
8 cze 15:57