matematykaszkolna.pl
Promien okregu wpisanego , opisanego i inne. Prosze. SebaAa: Oblicz : a) długość promienia okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie równobocznym o wysokości 6cm b) długość promienia okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 6 i 8. c) długość wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym, która podzieliła przeciwprostokątna na odcinki o długościach 4 i 9. d) pole trojkąta równobocznego o boku 4 cm e) wysokość trójkąta równobocznego o boku 6 cm. f) miarę kąta α jesli cos α= 12 i α ∊ ( 0 stopni , 90 stopni)
8 cze 14:05
wredulus_pospolitus: a) wzory znasz ... to skorzystaj z nich b) wzory znasz ... to skorzystaj z nich c) tw. pitagorasa dla trzech trójkątów prostokątnych (układ 3 równań z 3 niewiadomymi − rozwiąż) d) chyba sobie żarty z nas zrobisz −−− wzór e) ponownie − wzór f) a to pokazuje, że w ogóle nie myślisz na matematyce −−− tablice lub 'tabelka'
8 cze 14:09
SebaAa: ja proszę o pomoc a nie żebyś mnie pouczał.
8 cze 14:12
5-latek : Powiedz mi do czego CI ta pomoc . Jesli do obliczenia to nie . Moge podpowiedziec jak zrobic
 1 
a) promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny r=

*h policz
 3 
 a 
Promien okregu opisanego R =

gdzie kat alfa =60 stopni bo to trojk at
 2sin alfa  
rownoboczny
 a3 
Wylicz a ze wzoru na wysokosc w trojakcie rownobocznym h=

gdzie h=6 (z warunkow
 2 
zadania . i podstaw do wzoru mna promien i wylicz promien .Sin 60 stopni jest w tablicach .
 a23 
Albo tak. Bok masz policzony to jest a ze wzoru na pole P=

policz P i z e
 4 
wzoru
 3*a 
R=

policz R
 4P 
masz tutaj wzory do d i e jak dobrze zobaczysz b) Z Twierdzenia Pitagorasa policz przeciwprostokatna . Polowa przeciwprostokatnej to bedzie promien R okregu opisanego . Natomiast promien okregu wpisanego . Policz pole tego trojkata P Nastepnie policz polowe obwodu p tego trojkata Nastepnie z ewzoru P=p*r wylicz r bedzie to promien okregu wpisanego w ten trojkat c) Masz takie twierdzenie ze w takim trojkacie wyskosc = sredniej geometrycznej tych czesci na jakie podzielila przeciwprostokatna wiec h=P{4*9}= policz . Do d i e maz juz podane wzory wiec tylko podstaw i policz .
 1 
f) W tabelce zobac dla jakiego kata cos alfa =

2 
8 cze 16:21