Promien okregu wpisanego , opisanego i inne. Prosze.
SebaAa: Oblicz :
a) długość promienia okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie równobocznym o wysokości 6cm
b) długość promienia okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych
6 i 8.
c) długość wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym, która
podzieliła przeciwprostokątna na odcinki o długościach 4 i 9.
d) pole trojkąta równobocznego o boku 4 cm
e) wysokość trójkąta równobocznego o boku 6 cm.
f) miarę kąta α jesli cos α= 12 i α ∊ ( 0 stopni , 90 stopni)
8 cze 14:05
wredulus_pospolitus:
a) wzory znasz ... to skorzystaj z nich
b) wzory znasz ... to skorzystaj z nich
c) tw. pitagorasa dla trzech trójkątów prostokątnych (układ 3 równań z 3 niewiadomymi −
rozwiąż)
d) chyba sobie żarty z nas zrobisz −−− wzór

e) ponownie − wzór

f) a to pokazuje, że w ogóle nie myślisz na matematyce −−− tablice lub 'tabelka'
8 cze 14:09
SebaAa: ja proszę o pomoc a nie żebyś mnie pouczał.
8 cze 14:12
5-latek : Powiedz mi do czego CI ta pomoc . Jesli do obliczenia to nie . Moge podpowiedziec jak zrobic
| | 1 | |
a) promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny r= |
| *h policz |
| | 3 | |
| | a | |
Promien okregu opisanego R = |
| gdzie kat alfa =60 stopni bo to trojk at |
| | 2sin alfa | |
rownoboczny
| | a√3 | |
Wylicz a ze wzoru na wysokosc w trojakcie rownobocznym h= |
| gdzie h=6 (z warunkow |
| | 2 | |
zadania . i podstaw do wzoru mna promien i wylicz promien .Sin 60 stopni jest w tablicach .
| | a2√3 | |
Albo tak. Bok masz policzony to jest a ze wzoru na pole P= |
| policz P i z e |
| | 4 | |
wzoru
masz tutaj wzory do d i e jak dobrze zobaczysz
b) Z Twierdzenia Pitagorasa policz przeciwprostokatna . Polowa przeciwprostokatnej to bedzie
promien R okregu opisanego .
Natomiast promien okregu wpisanego . Policz pole tego trojkata P
Nastepnie policz polowe obwodu p tego trojkata Nastepnie z ewzoru P=p*r wylicz r bedzie to
promien okregu wpisanego w ten trojkat
c) Masz takie twierdzenie ze w takim trojkacie wyskosc = sredniej geometrycznej tych czesci na
jakie podzielila przeciwprostokatna wiec h=P{4*9}= policz .
Do d i e maz juz podane wzory wiec tylko podstaw i policz .
| | 1 | |
f) W tabelce zobac dla jakiego kata cos alfa = |
| |
| | 2 | |
8 cze 16:21