zielonny: Naszkicuj wykres funkcji :
1. f(x)=max(4,|x+1|)
2. f(x)=min(−x+3,5)
3. f(x)=min(|x−3|,1)
prosze o wskazowki, bo jak wykres ma wygladac to wiem
8 cze 13:52
wredulus_pospolitus:
max(4, |x+1|) ... najlepiej ... narysuj wykres f(x) = |x+1| oraz g(x) = 4 (czyli prostą y=4)
zaznaczasz linie które są 'wyżej' względem osi OY
8 cze 14:38
Mila:

1) f(x)=max(4,|x+1|)
g(x)=|x+1|
y=4
f(x)=max(4,|x+1|)⇔
f(x)=−x−1 dla x<−5
f(x)=4 dla x∊<−5,3>
f(x)=x+1 dla x>3
8 cze 15:35
zielonny: a co zrobić z min
9 cze 18:41
Mila:

Zadanie 2.
f(x)=min(−x+3,5)
1) wykres
y=−x+3
2) wykres
y=5
3)
f(x)=−x+3 dla x>−2
f(x)=5 dla x≤−2
9 cze 22:47