Dziedzina funkcji dwóch zmiennych
Krzysiek: Proszę o pomoc bo chyba nie potrafię rozwiązać tego zadania
Wyznacz dziedzinę funkcji
8 cze 13:51
pigor: ..., np. tak :
2−14(x2+y2−2y) >0 /* 4 ⇔ 8−(x
2+y
2−2y) >0 /*(−1) ⇔ x
2+y
2−2y−8 < 0 ⇔
⇔ x
2+y
2−2y+1 < 9 ⇔
x2+(y−1) < 32 koło o środku S=(0,1) i r=3 . ...
8 cze 14:06
pigor: ... , przepraszam −
wnętrze koła, czyli bez okręgu x
2+(y−1)
2= 9 . ...
8 cze 14:07
Krzysiek: Dzięki
8 cze 14:23
Krzysiek: Jeszcze jedno
Dlaczego środek koła jest w punkcie (0,1), czy nie powinien być w punkcie (0,−1) ?
8 cze 14:27