rozwiążcie chociaż pojedyncze przykłady
karolina: 1. Kąt padania promieni słonecznych jest równy 60stopni. Oblicz wysokość człowieka, o wzroście
1,85m
2. Sprawdź, czy prawdziwa jest tożsamość, podaj stosowne założenia:
a) (1+cosα)(1−cosα)=sin2α
| 1 | | 1 | | 2 | |
b) |
| + |
| = |
| |
| 1+sinα | | 1−sinα | | cos2 α | |
| 1 | | 1 | | 2 | |
c) |
| + |
| = |
| |
| 1+sinα | | 1 −sinα | | cos2 α | |
3. Oblicz wartość wyrażenia:
| sin(315)*cos120 | |
a) |
| |
| tg300*ctg(330) | |
b) (ctg
2 51* sin
2 23 + ctg
2 51 * sin
2 67) * ctg
2 39
| cos(240)+sin225 | |
c) |
| |
| tg(120) | |
4. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wiedząc, że:
a) ctgα= −7 i α ∊ (90;180)
pigor: zad. 1) przeczytaj sobie jego treść uważnie
piszesz o wzroście człowieka 1,85m , a więc co chcesz liczyć

jest to długość człowieka, czy jego cienia , co

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zad.2)
L= (1−cosα)(1+cosα)= 1−cos
2α= sin
2α ≠ sin1α=
P , a więc
ta nie jest prawdziwa , chyba, że miało tam być właśnie sin
2α, a nie sin2α . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
radzę ci więc na każde zadanie dokładnie przepisane założyć nowy temat ,
bo ... to zapewne szybciej ktoś ci pomoże