Topologia
Marta: Proszę o pomoc, czy mógł by mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie?
Ewentualnie wskazać miejsce tam gdzie jest błąd,
zadanie : niech ( X , ϱ )będzie przestrzenią metryczną i ∅ ≠ A ⊂ X.
Udowodnić, że |(d(x,A)−d(y,A)|≤ϱ(x,y) gdzie d(x,A) oznacza odległość punktu x od zbioru A.
Zatem wiemy, że odległość punktu od zbiory zdefiniowana jest: d(x,A)= inf ϱ(x,A)
L= |(d(x,A)−d(y,A)| = |inf ϱ(x,A) − inf ϱ(y,A)| (tutaj utworzyłam sobie tzw sztuczne
dopełnienie tzn
|inf ϱ(x,A) − inf ϱ(y,A)| = |inf ϱ(x,A) − inf ϱ(A,y) + inf ϱ(A,y) − inf ϱ(y,A)| =
|inf ϱ(x,A) − inf ϱ(A,y)| + |inf ϱ(A,y) − inf ϱ(y,A)| ( teraz korzystamy z definicji modułu
więc możemy go pominąć i mamy: inf ϱ(x,A) = inf ϱ(A,y) oraz drugie inf ϱ(A,y) = inf ϱ(y,A)
a z tego wynika, że inf ϱ(x,A) = inf ϱ(y,A) ⇒x=y
nie wiem co dalej, nie wiem czy to w ogóle jest dobrze, proszę o pomoc..
8 cze 12:15
Marta:
8 cze 13:16
Marta:
8 cze 16:06