Objętość, całka podwójna
Nienor:

Znajdź objętość bryły ograniczonej płaszczyznami układu współrzędnych i powierzchniami
z=4x
2+2y
2+1, x+y−3=0
Wiem, że pierwsza powierzchnia to paraboloida podniesiona o 1 do góry, więc nie powinna wpłyać,
a nie zakłócać jakoś rzusu na oś OXY. Na płaszczyźnie z=0 obszar całkowania wyznaczają, więc
oś rzędnych i odciętych i prosta y=−x+3. Obszarem jest trójkąt.
x∊[0,3]
y∊[0,3−x]
A funkcją podcałkową powierzchnia z(x,y)=4x
2+2y
2+1.
Po iteryzacji całka więc wygląda tak:
| 2 | |
∫30 dx ∫03−x ((4x2+1)+2y2)dy=∫30 ((4x2+1)(3−x) + |
| (3−x)3 )dy=
|
| 3 | |
| 2 | | 4 | | 1 | |
∫30(12x2+3−4x3−x)dx− |
| ∫30(x−3)3dx=[4x3− |
| x5− |
| x2]20+6
|
| 3 | | 5 | | 2 | |
| 2 | | 1 | | 128 | | 1 | |
− |
| [ |
| (x−3)4]20=32− |
| −2+6− |
| =36−25−35−16= |
| 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
11−
18+530=11
2330
A ma wyjść 45, i mam pytanie, czy to jest błąd rachunkowy, czy po prostu nie rozumiem o co w
tym chodzi