Parametry
Kiler : 1. Dla jakich parametrów m równanie ma dwa rozwiązania dodatnie.
(m+1)x2 − 4mx + m + 1 = 0
2.Dla jakiego k równanie nie ma rozwiązania.
x2 + kx + k + 1 = 0
3. Wyznacz k , aby trójmian miał jedno miejsce zerowe.
y=( k + 1 ) x2 − 4kx + k + 1 = 0
8 cze 10:59
Nienor:
1.
a>0, bo musi być kwadratowa
Δ>0 bo musi mieć dwa pierwiastki
x1+x2>0 i x1x2>0 i wtedy na pewno są dodatnie
2.
Δ<0 − nie rozwiązań
3.
a>0 lub sprawdzić co się dzieje dla funkcji liniowej
Δ=0
8 cze 11:02
ZKS:
W pierwszym mamy dwa rozwiązania dla Δ ≥ 0 oraz a ≠ 0.
8 cze 11:40
Kiler : chodziło mi o obliczenia do tych zdań.
8 cze 11:46
ZKS:
Z czym masz problem? Masz już wszystko podane wystarczy tylko rachunki zrobić.
8 cze 11:52
Kiler : chodzi mi o rachunki , jakie mam zrobić w zadaniach bo wychodzą mi jakieś dziwne wyniki
8 cze 11:54
ZKS:
Skoro tak napisz jakie te dziwne wychodzą Ci wyniki to się sprawdzić czy dobrze liczysz.
8 cze 11:56
Kiler : 1. Δ=(m−2)2 − 4*2*1−2m
Δ=m2 − 4m + 4 − 8 − 2
Δ=m2−6m−4
a=1
b=−6
c=−4
Δ= (−6)2 − 4*1(−4)
Δ=36+16
Δ=52
x1+x2= 6
x1*x2= −4
2.a=1
b=1
c=2
Δ=1−4*1*2
Δ=1−8
Δ=−7
3. nie wiem jak mam zrobić
8 cze 12:07
ZKS:
W pierwszym napisz ile odpowiednio wynosi a ; b i c.
Przecież w drugim masz parametr k a Ty licząc Δ nie uwzględniłeś k.
8 cze 12:17
5-latek : a= to co stoi przy x2 czyli a= m+1
b= to co stoi przy x czyli b= −4m
c −−−wyraz wolny to co zostalo −czyli c= m+1
delta =(−4m)2−4*(m+1)(m+1) >=0
delta =(−4m)2−4(m+1)2 >=0 licz dalej to bylo do 1 zadania
8 cze 13:03
5-latek : No i pozamiatane −trudno
8 cze 13:22
Kiler : a 3 wiecie jak zrobić ?
8 cze 14:11
ZKS:
Sprawdzasz co dostaniesz dla a = 0 (funkcja liniowa). Następnie zakładasz że
a ≠ 0 (rozpatrujesz teraz funkcje kwadratową) oraz Δ = 0.
8 cze 14:23