rozwiąż nierówność
anka: x2−6x+15<0 tu obliczamy deltę i jak jest mniejsza od zera to piszemy brak rozwiązania i na tym
koniec?
7 cze 22:38
JAPON1A: tak
7 cze 22:42
AS: A to : Dane są wielomiany P(x)=5−x+2x2, Q(x)=1−2x2+4x3, S(x)=−6=x rozwiąż działania a wyniki
przedstaw w jak najprostszej postaci a) P(x)+Q(x)−S(x) , b)P(x)xS(x)
7 cze 22:49
Mila:

f(x)=x
2−6x+15
Otóż , tak to wygląda:
Δ=36−60<0 ⇔brak miejsc zerowych
a=1>0⇔ parabola skierowana do góry, funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Nierówność :
x
2−6x+15<0 nie ma rozwiązania
Nierówność: x2−6x+15>0 spełniona dla każdego x∊R
7 cze 22:50
Mila:
P(x)=5−x+2x2, Q(x)=1−2x2+4x3, S(x)=−6−x czy s(x)=−6+x
7 cze 22:58
AS: przepraszam S(x)=−6+x
7 cze 23:02
Mila: a) P(x)+Q(x)−S(x) =5−x+2x2+1−2x2+4x3−(−6+x)=
=−x+4x3+6−x=4x3−2x+12
b) P(x)*S(x)=(5−x+2x2)*(−6+x)=
=−30+5x+6x−x2−12x2+2x3= redukcja wyrazów podobnych
=2x3−13x2+11x−30
7 cze 23:14
AS: no ok ale my jeszcze pisaliśmy coś takiego a) P(x)=2
Q(x)=3?
S(x)=1?czyli
P(x)+Q(x)−S(x)=? jak to ma wyglądać poprawnie rozumiesz o co mi chodzi

?
7 cze 23:20
bezendu: to co Ty napisałem to jest stopień wielomianu
7 cze 23:39
bezendu: napisałeś*
7 cze 23:39
bezendu: i jeszcze jak określasz stopień wielomianu to nie pisze się P(x)=2
tylko st(p)=2
7 cze 23:47
AS: a to tego w tym nie trzeba tak?
7 cze 23:54
AS: no nie skoro tego nie ma w poleceniu?
7 cze 23:55
AS: | | 2 | | x | |
wyznacz wyrażenia P(x)+Q(x) oraz P(x):Q(x) jeżeli P(x)= |
| , Q(x)= |
| |
| | x2−1 | | x+1 | |
7 cze 23:59
5-latek : | 2 | | x | |
| + |
| do wspolnego mianownika i jedziesz |
| x2−1 | | x+1 | |
| 2 | | x | |
| : |
| najpierw zalozenia co do dziedziny i zastanow sie czym zastapimy |
| x2−1 | | x+1 | |
dzielenie
8 cze 00:16
AS: wiem mnożeniem

a możesz mi to zrobić bo chcę sprawdzić czy mam dobrze Bardzo proszę to
ważne bo łapie punkty na koniec roku
8 cze 00:37
AS: a to już moje ostatnie zadanie proszę o pomoc i daje Wam spokój na całe wakacje
8 cze 00:48
5-latek : Pewnie nie masz zrobione .NO ale ....
| 2 | | x | |
| : |
| zalozenie x nie rowna sie 0 i x nie rowna sie −1 |
| x2−1 | | x+1 | |
| 2 | | x+1 | | 2 | | x+1 | |
| * |
| = |
| * |
| = skroc co sie da i policz |
| x2−1 | | x | | (x+1)(x−1) | | x | |
| | 2 | | x | |
Natomiast |
| + |
| −−−wspolny mianownik to x2−1 bo x2−1 =(x+1)(x−1) i mamy |
| | x2−1 | | x+1 | |
| 2+x(x−1) | | 2+x2−x | |
| = |
| −−−−−−zobacz czy licznik mozesz przedstawic w postaci |
| x2−1 | | x2−1 | |
iloczynowej jesli nie to zostaw tak jak jest .
NIe rozwiazuje do konca bo zaraz dostane bure od
Krystek
8 cze 01:03
AS: to z dzieleniem mam tak samo ale to drugie inaczej DZIEKI myslę że dam radę
8 cze 01:18
ZKS:
Również należy założyć że x ≠ 1 bo do dla x = 1 wyrażenie to nie ma sensu liczbowego.
I nie chcę się czepiać ale nie skrócić tylko uprościć.
8 cze 01:25
5-latek : Alez oczywiscie −spojrzalem tylko na prawa strone. Dobrze ze zauwazyles
8 cze 01:30